Hulpprojecten #NVDV23


Stichting Vluchteling richt zich op het bieden van
noodhulp in crises waar ook ter wereld. We bieden tijdelijke en levensreddende hulp, vlak na bijvoorbeeld een ramp of geweldsconflict. en voorzien mensen op de vlucht van zaken zoals onderdak, medische zorg, voedsel, drinkwater en sanitaire voorzieningen.

We lopen de Nacht van de Vluchteling voor deze noodhulp aan mensen op de vlucht. Ieder jaar kiezen we bijzondere projecten in verschillende landen uit, waar het geld dat de lopers samen ophalen naartoe zal gaan.  

Soedan

Er vindt op dit moment in Soedan een uitbarsting van geweld plaats. Het Soedanese leger en de paramilitairen strijden voornamelijk om de controle over de hoofdstad Khartoem. Al honderden mensen zijn om het leven gekomen. Door de recente gevechten zijn tienduizenden Soedanezen op de vlucht geslagen naar buurlanden, zoals Tsjaad. Tevens had Soedan al te maken met droogte en overstromingen, sociale en politieke onrust en stijgende voedselprijzen.   

Hoe wij helpen 

Stichting Vluchteling stelt per direct geld beschikbaar voor noodhulp aan Soedanese vluchtelingen die de grens met buurland Tsjaad oversteken. In eerste instantie is deze gericht op schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. De hulpverlening gaat zo snel mogelijk van start.  

Syrie en Turkije

In februari werden Syrië en Turkije getroffen door een zware aardbeving, die het leven van tienduizenden mensen totaal heeft verwoest. De schade is enorm: gebouwen, scholen, ziekenhuizen en infrastructuur liggen in puin. In Syrië is het een ramp op ramp scenario: door de oorlog die daar al 12 jaar heerst, waren al meer dan 15 miljoen mensen afhankelijk van hulp. De meerderheid van de bevolking is op de vlucht in Syrië en daarbuiten. Ook in de regio waar de aardbeving plaatsvond, woonden mensen die al talloze keren moesten vluchten voor de oorlog.

Hoe wij helpen  

Na de aardbeving kon Stichting Vluchteling met lokale partners Intersos en Support to Life snel in actie komen, juist ook in de zwaarst getroffen gebieden. We delen noodhulppakketten uit met o.a. matrassen, dekens en winterkleding, en hygiëne artikelen zoals tandenborstels en zeep. Ook bieden we medische zorg en medicijnen via onze mobiele teams, die werken vanuit bestelwagens bij opvangcentra waar veel ontheemde slachtoffers verblijven. Verder zorgen we ervoor dat Turkse en Syrische kinderen die vanwege de aardbeving zijn gevlucht, toegang hebben tot onderwijs.  


Ethiopie 

In Ethiopië heerst momenteel de ergste droogte in 40 jaar. Wel vijf regenseizoenen zijn uitgebleven, rivieren staan droog en vee overlijdt. De droogte heeft een verwoestend effect op de oogst en voedselproductie van het land. Het is één van de meest ernstige voedselcrises ter wereld: naar schatting hebben zo'n 13 miljoen mensen voedselhulp nodig. Daarnaast laaien op veel plekken in het land heftige conflicten op, waarbij verschillende etnische groepen vechten over land en (politieke) invloed. Door de droogte en interne conflicten zijn maar liefst 5,5 miljoen Ethiopiërs ontheemd geraakt en op zoek naar veiligheid in eigen land. 

Hoe wij helpen 

Samen met onze partner RACIDA ondersteunen we mensen op de vlucht met voedsel, water en in hun levensonderhoud. We delen geldbedragen uit (cashhulp) waarmee zij ten minste twee maaltijden per dag kunnen kopen. Ook bouwen we toiletten en zorgen we ervoor dat mensen toegang krijgen tot schoon (drink)water, o.a. door het herstellen van ondergrondse watertanks.

 

Burkina Faso 

Burkina Faso was tot een aantal jaren geleden één van de rustigste landen van Afrika. Inmiddels kent het land één van de snelst groeiende humanitaire crises van de wereld. Sinds 2021 nemen aanvallen van gewelddadige groeperingen sterk toe. Het geweld heeft meer dan 1,8 miljoen mensen op de vlucht gejaagd, waarvan meer dan de helft kind is. Daarnaast heeft de oostelijke regio te maken met een grote voedsel- en hongercrisis. De droogte zorgde vorig jaar voor een slechte oogst en ondervoeding van miljoenen mensen. Meer dan een half miljoen kinderen kampen met acute ondervoeding.  

Hoe wij helpen 

Samen met onze partner Intersos zorgen wij ervoor dat mensen die geraakt worden door de conflicten toegang krijgen tot gezondheidszorg. In de oostelijke regio hebben 10 gezondheidscentra opgezet, waar we gratis medische zorg bieden. We focussen ons op de screening en behandeling van acute ondervoeding, voornamelijk onder kinderen. Ook bouwen we waterpompen, douches en toiletten. 

 

Myanmar 

Begin 2021 vond in Myanmar een staatsgreep plaats, waarna de strijd tussen het militaire regime en de etnische oppositie sterk is toegenomen. Het aantal gewapende clashes tegen burgers, waaronder luchtaanvallen, is sindsdien fors gestegen. Als gevolg van de verslechterde veiligheid is het aantal mensen op de vlucht binnen Myanmar vorig jaar omhooggeschoten naar 1,5 miljoen. Na de staatsgreep is ook het zorgsysteem ingestort. Myanmarezen overlijden aan ziektes die voorkomen kunnen worden, zoals malaria, diarree of luchtweginfecties.   

Hoe wij helpen 

Wij ondersteunen 114 teams van 3-5 rugzakdokters, die medische zorg verlenen aan mensen op de vlucht voor het conflict, vaak in geïsoleerde gebieden. Vanuit Thailand bevoorraden we hen met medicijnen en medische hulpmiddelen. De focus van de rugzakdokters is op de behandeling en preventie van makkelijk te voorkomen ziektes. Ook zorgen zij voor de bouw van watervoorzieningen en toiletten. Door toenemend geweld, opereren zij onder steeds moeilijker en soms gevaarlijke omstandigheden om noodhulp te blijven geven. 

Downloads:

Hulpprojecten NvdV23 Download
Hulpprojecten NvdV22 Download
Hulpprojecten NvdV21 Download
Made with by Kentaa
Delen